Daan van Golden

RKD STUDIES

Biografie Daan van Golden


1936
Geboren Daniël van Golden, 4 februari 1936, te Katendrecht, Rotterdam

1948-1950
Volgt aan de technische school eenopleiding tot machinebankwerker. 's Zondags krijgthijschilderlessen van een pater-jezuïet die aan de school is verbonden.

1950-1960
Werkt anderhalf jaar in een fabriek, treedt vervolgens als etaleur in dienst van De Bijenkorf en oefent die functie tenslotte op freelancebasis uit.

1954-1959
Volgtde avondopleiding van de Akademie voor Beeldende Kunsten en Technische Wetenschappen, Rotterdam (afdeling schilderen). Gedurende twee jaar volgt hij ook een aantal cursussen in de grafische technieken op de dagopleiding.
Reist per scooter naar Griekenland en Turkije.

1960
Van Golden gebruikt uitsluitend de niet-kleuren zwart, wit en grijzen in zijn schilderijen. Zijn werk is voor het eerst te zien op een groepstentoonstelling in Den Haag.
Vervaardigt eenwandschildering voor de Floriade, Rotterdam.
Reist door Spanje en Marokko.

1961
Van Golden wordt door een Nederlandse kennis uitgenodigd naar Amerika te komen; verblijft in de Verenigde Staten en Mexico van februari tot juli. Als gevolg hiervan is Van Golden afwezig op de opening van zijn eerste solotentoonstelling in Galerie 207 te Amsterdam.
In Rotterdamse kringen raakt hij bekend als Daan ‘les mains sales’ van Golden alias Daan ‘black hands’ van Golden.

1962
Reist naar Zweden.
Ontvangt stipendium van het Franse Ministerie voor Cultuur; met zijn vriendin Willy van Rooy verblijft Van Golden drie maanden in Parijs.Hijmaakt een straattekening als hommage aan Yves Klein, die dat jaar was overleden.
In oktober begint hij met zijn vriendin aan een reis die voert door Turkije, Iran, Oost-Pakistan, Burma, Thailand, Maleisië, Singapore en Hong Kong, met als eindbestemming Japan.

1963-1964
Tot eind 1964 wonenVan Golden en Van Rooyin Tokyo. Van Golden voorziet in zijn levensonderhoud door te figureren in films en het geven van Engelse les. Hij begint weer te schilderen, maar het abstract-expressionistische idioom boeit hem niet meer. Het naschilderen van het patroon van een stukje papier vormt de aanzet voor een nieuwe fase in zijn werk; op deze wijze ontstaan circa twintig schilderijen met nauwkeurig weergegeven patronen van zakdoeken en gestileerde bloemmotieven. De werken worden tentoongesteld in Naiqua Gallery te Tokyo onder de titel 'VAN GOLDEN, PATTERNS'.
Reist naar Korea en vertrekt in januari 1965 uit Japan.

1965
De terugreis loopt via Ceylon, India, West-Pakistan, Afghanistan, Iran, Turkije, en Griekenland; in april komt Van Golden in Nederland aan.

1966
Gedurende de wintermaanden verblijft Van Golden in Barcelona.In het novembernummer van het Nederlandse maandblad TIQ, mode, sex, beat figureert Van Golden als dressman.

1967
Woont in Londen en houdt zich bezig met modefotografie. Van Goldenwordt met Willy van Rooy, die aan een internationale carrière als fotomodel werkt, geïnterviewd door Hans Verhagen voor de eerste uitzending van het televisieprogramma Hoepla (VPRO, 28 juli). Aan het eind van het jaar gaan Daan van Golden en Willy van Rooy uit elkaar.
Neemt deel aan de 5e Biënnale van Parijs.

1968
Wordt door Jean Leering uitgenodigd voor deelname aan de 4e Documenta te Kassel. Op een wand brengt hij werk uit verschillende perioden bijeen. De muur grenst aan een zaal waar het werk van Yves Klein wordt getoond.
Exposeert in oktober in Galerie 20 te Amsterdam.

1969
Vertrekt in augustus naar Marokko, verblijft tien maanden in Marrakesh.

1970
Keert in mei terug uit Marokko.

1971
Verblijft in oktober en november op Ameland. Tijdens wandelingen en fietstochten verzamelt hij bladeren, mossen etc.,resulterend ineen serie van 500 in cellofaan verpakte herbariums. Van Goldens Ameland-Rapport wordt verspreid als editie 6 van de Atlas voor een nieuwe metropool, een uitgave van de Rotterdamse Kunststichting.

1974
Reist van maart tot december door Indonesië.

1976
Reist van januari tot juni door Indonesië en Thailand.

1978
Geboorte van dochter Diana.
Eerste solotentoonstellingin tien jaar in Stedelijk Museum Schiedam met oud en nieuw werk en combinaties van schilderijen en foto’s rond het thema 'dancing'.
Kort verblijf op Kreta enin New York.

1979
Exposeert voor het eerst uitsluitend foto’s.

1980
Reist door de Verenigde Staten, Mexico, Guatemala, El Salvador, Honduras, Nicaragua, en Belize.

1982
Overzichtstentoonstelling met werk uit de periode 1963-1982 in Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam.

1983
Reis naar Nepal

1985
Verblijft als artist-in-residence bij het Keramisch Werkcentrum in Heusden.

1986
Vervaardigt schildering van 6,5 x 5 m op een blinde zijgevel van de Heinekenbrouwerij in de Quellijnstraat te Amsterdam.

1987
Hendrik Chabotprijs

1988
Hendrik de Vriesprijs

1989
Vervaardigt een tegeltableau in de kantine van een scholengemeenschap te Zwijndrecht.

1990
PC Kunstprijs

1991
Reis naar India ten behoeve van zijn deelname aan de 7e Triënnale van New Delhi

1993-1994
Reis naar India

1995
Ontwerpt de inrichting voor het Dorus Rijkersplein, achter het Institute of Social Studies inDen Haag.

1997
Jordaan-Van Heekprijs

1999
Vertegenwoordigt Nederland op de 48ste Biënnale van Venetië.

2004
Dr. A.H. Heineken Prize for Art

2011
Fonds BKVB Oeuvreprijs Beeldende Kunst

Koos Breukel
Portret van Daan van Golden, 2012
Amsterdam, Koos Breukel